Waarom uw merk registreren?
Ook al gebruikt u uw handelsnaam of merk al jaren en bent u ook de eerste die deze naam gebruikt, zonder registratie geniet u geen enkele bescherming! Derden kunnen zolang u uw merk niet registreert, optreden tegen u of schade claimen als u een soortgelijke naam, teken of logo gebruikt. Zonder registratie heeft u geen gebruiksrecht. Voor het gebruiksrecht geldt wie het eerst komt wie het eerst maalt. Wacht u dus niet met registratie.
Waarom een merkenbureau inschakelen?
Het merkenrecht is een complex en snel veranderend vakgebied waarbij kennis, ervaring en kundigheid essentieel zijn. Goede merkadviseurs nemen u tijd en zorgen uit handen en verzekeren u van optimale bescherming. Let er daarom op dat een merkenbureau is aangesloten bij de beroepsvereniging(en) en dat uw merkadviseur een erkend merkengemachtigde is. Voor advies over al uw merkenzaken en andere intellectuele eigendomsrechten kunt u terecht bij een Merkenbureau. Zij kennen de wetgeving en de daarop gebaseerde rechtspraak en literatuur door en door. Zij kunnen u helpen de beste route voor bescherming uit te stippelen en desgewenst alle administratie van u overnemen. Zij kunnen uw merkenportefeuille voor u beheren. En zij kunnen u bijstaan bij eventuele conflicten. Voor een merkenbureau is het merkenrecht dagelijkse kost. Als u een merkenbureau inschakelt weet u deze zeker dat uw merk het beste beschermd wordt.
Hoe registreer ik een merk?
Een merk regsitreer je uiteindelijk bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Het BBIE is de beheerder van dit merkenregister. Zij kunnen alleen informatie verstrekken over de aanvraagprocedure. Voor advies wendt u zich het beste tot een gespecialiseerd bureau. Een merk registreert door uw merknaam en/of logo te deponeren. Het BBIE beoordeelt uw aanvraag. Deze procedure duurt ongeveer 4 maanden. Wordt uw aanvraag goedgekeurd dan is uw inschrijving 10 jaar geldig. U heeft deze periode dan merkbescherming. Na de periode van 10 jaar moet u de registratie weer verlengen.
Wat zijn de kosten van een merkregistratie?
Een standaard depot van een merk kost 240 euro. Ook als uw aanvraag bij het BBIE wordt geweigerd. Merkenbureaus hanteren verschillende pakketten voor uw merkregistratie voor respectievelijk merkonderzoek, – registratie, -bewaking, -conflictbemiddeling, jurische procedures en overige advisering. Deze pakketten starten vanaf 75 euro voor een eenvoudig onderzoek en lopen zeer uiteen. Vraag daarom altijd meerdere offertes op via deze website.
Wat houdt merkbescherming in?
Uw merknaam en logo staan symbool voor uw bedrijf en imago en is zorgvuldig opgebouwd met kwaliteit, geld en tijd. Misbruik door concurrentie van uw goede naam leidt tot schade waartegen u zich kun beschermen. Bij ontdekking van misbruik kun je een ‘oppositieprcedure’ bij het BBIE starten. Dat is een goedkope een eenvoudige manier om je te verzetten tegen de inschrijving van een nieuw of jonger merk. Vaak is tussenkomst van een rechter niet nodig. Bij de rechter kunt u een verbod op het gebruik van het inbreukmakende merk vorderen. Eventueel met inbeslagname van goederen, een schadevergoeding en zelfs afdracht van de winst (bij moedwillige inbreuk). Het opzettelijk vervalsen of in de handel brengen van vervalste merken of merkartikelen is strafbaar!
Vergelijk makkelijk merkenbureaus
Merkenbureaus hanteren verschillende pakketen, u kunt op deze website eenvoudig aangeven wat u wenst af te nemen. U ontvangt vrijwel direct maximaal 4 offertes op basis waarvan u de beste keuze kunt maken. Deze informatie aanvraag verplicht u tot niets.
Alle merkenbureaus voor uw registratie opdracht op een rij
Deze website heeft alle bedrijven in Nederland verzameld die aan de slag kunnen met uw merkregistratie opdracht. U vindt van elk merkregistratiebedrijf de naam, de adresgegevens, de website en het e-mailadres. Daarnaast zijn van elk merkregistratiebureau gegevens achterhaald zoals het aantal werknemers, oprichtingsjaar en algemene bedrijfsinformatie. Voor uw merkregistratie opdracht heeft u dus alle informatie overzichtelijk op een rij! De Beneluxvereniging voor Merken en Modellenrecht (BMM) is de beroepsvereniging voor deze specialisten.