Het merkenrecht
Als u een merk in de markt wilt zetten zijn er een aantal zaken waaraan u dient te denken. Belangrijk is bijvoorbeeld het merkenrecht. Zonder dit recht is uw merk ten dode opgeschreven. Aangezien iedereen het dan mag gebruiken kunt u niet het alleenrecht op uw merknaam claimen. Elk ander bedrijf zal met het merk aan de haal mogen gaan. Het is daarom van essentieel belang dat u uw merk registreert.
Het merkenrecht geldt voor zowel tekst- als beeldmerken. Daaronder vallen dus ook afkortingen. Om er zeker van te zijn dat zowel uw volledige merknaam als de afkorting daarvan niet door anderen gebruikt kunnen worden voor commerciƫle doeleinden moet je deze registreren. Dit kan op 3 manieren, wereldwijd, Europees of alleen voor de Benelux. U moet eerst een beslissing maken in hoeverre u met uw merk de wereld in wilt. Het merkenrecht geldt namelijk alleen voor het gebied waarbinnen uw merknaam is geregistreerd. Dit betekent dat een Spaans bedrijf uw merknaam mag gebruiken als u alleen in de Benelux geregistreerd staat.
Hoe legt u uw merknaam vast dmv merkenrecht?
Als beginnend bedrijf zult u waarschijnlijk beginnen met handelen uitsluitend binnen de Benelux. Het merkenrecht wordt binnen de Lage Landen geregeld via het Beneluxverdrag inzake de intellectuele eigendom (BVIE). U dient een tekst- of beeldmerk in te dienen bij het Benelux-depot van het Benelux-bureau inzake intellectuele eigendom (BBIE). Daar wordt uw merk eerst aan een grondige analyse onderworpen. Een nieuw merk mag namelijk niet teveel lijken op een bestaand, geregistreerd merk. Het moet dus onderscheidend genoeg zijn. Dit is een groot voordeel van het merkenrecht. Wanneer uw merk is geregistreerd kunt u daarmee verkomen dat een mogelijke concurrent uw merk zo goed als namaakt of zelfs overneemt. Wanneer u dit meldt bij het Benelux-bureau inzake intellectueel eigendomsrecht kan uw concurrent een boete opgelegd krijgen.
Het merkenrecht zelf controleren
Merkregistratie is van essentieel belang. Hiermee verkrijgt u het alleenrecht op het voeren van een eigen gekozen merk. Dit merkenrecht heeft als voordeel dat andere bedrijven geen gebruik kunnen maken van een merknaam. Uiteraard mogen nieuwe merken niet teveel lijken op al bestaande merknamen. Dit is zelf na te trekken. In het merkenregister van het BBIE staan namelijk alle geregistreerde merken. Door hier zelf alvast een blik op te werpen voorkomt u problemen bij het aanvragen van een nieuw merkenrecht. Dit scheelt een hoop gedoe wanneer u snel wilt beginnen met uw bedrijf.
Uitzonderingen bij het merkenrecht
Het merkenrecht is vooral een alleenrecht op het voeren van een merknaam. Maar er zijn ook uitzonderingen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een ander, door middel van een licentieovereenkomst, toestemming te geven om hetzelfde merk te voeren. Dit gebeurt vaak bij franchise-contracten. De onderneming mag dan het merk gebruiken van een grotere keten.
Een merkenrecht ligt voor 10 jaar vast na registratie bij het BBIE. Wilt u tussentijds het merk verkopen, omdat het merk te groot is geworden bijvoorbeeld, dan kan dit alleen met een schriftelijke overeenkomst waarin u aangeeft dat u volledig afstand doet van de merknaam. De koper krijgt vanaf dan het alleenrecht op het gebruik van de merknaam.